03 آذر 1403

  • 1402/07/23
  • - تعداد بازدید: 187
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
جوانی جمعیت

جوانی جمعیت مسئله مهم امروز ایران

به گزارش ایرنا، افزایش جمعیت سالمندان و کاهش نیروی جوان به یک بحران برای کشورهای توسعه یافته و بعضی کشورهای در حال توسعه تبدیل شده و این معضل برای آینده کشور ما که با سرعت بالاتری به سمت پیری جمعیت می‌ رود، بیشتر نگران کننده است.
 
بسیاری از دولت‌ها برای حل بحران پیری جمعیت از سیاست‌های تشویقی فرزندآوری استفاده می‌کنند با این وجود نتیجه بخش بودن این سیاست‌ها در گرو فراهم بودن شرایط اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی است.
 
به گفته کارشناسان، افزایش جمعیت متأثر از عوامل مختلفی است که علاوه بر شرایط اقتصادی،اجتماعی و سلامت جسمانی، عامل فرهنگی، تغییر رویکرد و سبک زندگی نیز در آن به طور محسوسی تاثیرگذار است.
 
کشور ما طی دهه‌های اخیر با چالش جمعیتی به نام کاهش شدید باروری مواجه شده است، به گفته دبیر ستاد جوانی جمعیت کشور براساس گزارش نهادهای بین المللی، ایران سومین کشور جهان در حرکت به سمت سالمندی و پیری جمعیت است.
 
از دهه ۷۰ سیاست‌های کنترل جمعیت با شعار معروف ۲ فرزند کافی است به صورت گسترده در کشور به اجرا درآمد و در دهه‌های اخیر نیز سیاست‌گذاری جامعی برای رشد جمعیت در این زمینه اتخاذ نشد از این‌رو رهبر معظم انقلاب اسلامی در سال ۱۳۹۳ با توجه به وضعیت آماری جمعیت سیاست‌های کلی جمعیت را در ۱۴ بند ابلاغ کردند.
 
همچنین اهمیت فرزندآوری و نگرانی‌ها از گسترش جمعیت سالمندی موجب شد تا رئیس جمهور در نخستین نشست ستاد ملی‌ جمعیت تاکید کند که همه رسانه‌ها باید همت کنند تا قانون جمعیت به خوبی در جامعه انعکاس پیدا کند و مشوق‌ها برای افزایش و جوان‌سازی جمعیت به روشنی برای مردم تبیین شود.
 
با توجه به پیامدهای منفی کاهش جمعیت در زندگی خانواده‌ها و اثرات منفی سالمندی و پیری جمعیت طی سال‌های آینده باید اقدامات لازم برای فرهنگ‌سازی و اصلاح نگرش مردم نسبت فرزندآوری صورت گیرد.
 
خوشبختانه با توجه به حساسیت این موضوع، مجلس شورای اسلامی پای کار آمد و قانون جوانی جمعیت را با ارائه مشوق‌های مالی و معنوی به زوجها مصوب کرد.
 
با وجود تصویب و اجرایی شدن قانون جوانی جمعیت، رشد ازدواج و افزایش فرزندآوری نیازمند جهاد تبیین و گشودن گره‌های ذهنی شهروندان است که باید به همت دستگاه‌های متولی و رسانه‌های جمعی در این خصوص صورت گیرد.
 
خبرگزاری ایرنا قزوین برای بررسی وضعیت جمعیت در این استان میزگردی به همین منظور با چند تن از کارشناسان و مسوولان ذیربط در این زمینه برگزار کرد و نگاه آنها را نسبت به مقوله جمعیت و راهکارهای رشد فرزندآوری جویا شد که در ادامه آنرا می خوانید.
 
رشد فرزندآوری نیازمند تغییر نگرش جامعه و اجرای کامل قانون جوانی جمعیت
 
موشکافی دلایل روانشناختی ترس برخی زوجین از فرزندآوری
 
متخصص روانشناسی، زوج درمانگر و مشاور سلامت خانواده در قزوین با اشاره به دلایل روانشناختی ترس برخی زوجین از فرزندآوری در این میزگرد گفت: در خصوص عوامل مؤثر در تمایل زوجین به ازدواج باید حوزه‌های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، روحی و روانی را بررسی کرد و از زاویه روانشناختی نیز به این موضوع پرداخت.
 
نورا خوش چین گل افزود: گاهی خود زوجین با توجه به راه حل‌های صحیح و منطقی تصمیم می‌گیرند که فرصتی را به خود دهند تا در حوزه شخصیتی آگاهی شان را بالا ببرند و بچه دار شدن خود را تعویق بیاندازند.
 
وی اظهار کرد: زوجین با توجه منفعتی که برای آینده زندگی خود و فرزندشان در نظر دارند تصمیم می‌گیرند رشد فردی و شخصیت خود را ارتقا دهند و سپس بچه‌دار شوند بنابراین این زوجین درگیر اختلال نیستند بلکه خانواده‌ای با کارکرد سالم هستند.
 
این متخصص تاکید کرد: اختلال در زوج‌های که تمایل به فرزند آوری ندارند نوعی آسیب‌های روانی مانند اختلال اضطرابی، اختلالات ضد اجتماعی را شامل می شود.
 
خوش چین گل اضافه کرد: به طور مثال برخی زوج ها مدام نگرانی‌هایی در مورد آینده مبهم فرزندانش دارند که چه اتفاقی خواهد افتاد که در این صورت درگیر اضطراب نابجا شده اند.
 
وی ادامه داد: چنین درگیری‌هایی و اضطراب شدید موجب می‌شود فرد بدون فکر کردن تدبیر کند و فقط درگیر پیامدها شود؛ این نوع اختلال از شایع‌ترین اختلالات در زوجین است و آنها را در تصمیم گیری ها دچار مشکل می کند.
 
متخصص روانشناسی سلامت خانواده تصریح کرد: برخی زوج ها نیز ممکن است اختلال ضد اجتماعی داشته باشند، این دسته هنجار گریز هستند و این مساله بر تمایل آنها برای نداشتن فرزند تاثیر می گذارد.
 
وی اضافه کرد: فقدان مهارت‌ها در زوجین از دیگر عوامل نداشتن تمایل برای فرزندآوری است، بنابراین زوجین باید مسئولیت پذیر باشند و نقص‌ خود را در برخی از مهارت‌ها بپذیرند، در این زمینه اطلاعات لازم کسب کنند و آموزش ببینند تا از لحاظ روحی روانی آمادگی فرزنددار شدن را در خود ایجاد کنند.
 
 
روابط عمومی شبکه بهداشت ودرمان شهرستان خرم بید
  • گروه خبری : گروه های مطالب,اخبار,پیام سلامت,اطلاعیه ها
  • کد خبری : 89385
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید