08 اردیبهشت 1403

شرح وظایف واحد بهداشت حرفه ای

شرح وظایف کارشناس مسئول واحد بهداشت حرفه ای:

۱-احترام و پاسخگویی شایسته به ارباب رجوع

۲-نظارت و برنامه ریزی فنی و اداری کادر تحت سرپرستی در زمینه بهداشت حرفه ای و آگاهی لازم از وضعیت مربوط به آنها.

۳-انجام مطالعات لازم به منظور آگاهی از وضعیت بهداشت حرفه ای کارگاههاو کارخانجات،معادن ،مشاغل کشاورزی و خدمات در منطقه

۴-تشکیل جلسات با سازمانها و ارگانهای ذیربط در زمینه جلب هماهنگیهای بین بخشی به منظورارائه خدمات بهداشت حرفه ای

۵-تنظیم برنامه های اجرایی و پیگیری عملیات اجرایی در زمینه مبارزه با بیماریهای ناشی از کار و تامین بهداشت کار و کارگر و محیط کار با همکاری پزشک طب کار.

۶-آگاهی از حدود ملی تماس شغلی عوامل بیماریزا به منظور ارزیابی و برنامه ریزی در زمینه پیشگیر ی و کنترل عوامل زیان آور محیط کار با توجه به استانداردهای موجود

۷-برنامه ریزی در زمینه بهبود شرایط کار و انجام معاینات دوره ای در مشاغل سخت و زیان آور

۸-آشنایی کامل با اصول مراقبتهای اولیه بهداشت(P.H.C)ونظارت در زمینه ادغام فعالیتهای بهداشت حرفه ای در سیستم شبکه های بهداشتی ودرمانی کشور.

۹-برنامه ریزی در زمینه توسعه ،تاسیس، تجهیز و راه اندازی خانه های بهداشت کارگری و مراکز بهداشت کار .

۱۰نظارت در اجرای طرحهای بهداشت حرفه­ای (ادغام، بقا، بهگر، غربالگری سیلیکوزیس، بهداشت کشاورزی، پسماندها، پرتوکاران و...

۱۱-برنامه ریزی،هماهنگی و پیگیری در زمینه تشکیل کمیته های حفاظت فنی و بهداشت کاردر کارخانجات بالای ۲۵نفر(اجرای ماده۹۳قانون کار)

 

۱۲-برنامه ریزی در زمینه تشکیل دوره­های آموزشی و باز آموزی بهداشتیاران کار ،بهورزان، کاردانهای بهداشتی،مسئولین بهداشت حرفه ای کارخانجات عضو کمیته­های حفاظت فنی و بهداشت کار و بازآموزی طب کار.

۱۳-آشنایی کامل با سیستم شبکه و مراکز بهداشتی ودر مانی شهری و روستایی و خانه های بهداشت به منظور برنامه ریزی در زمینه استفاده از توان پرسنل شاغل در سیستم شبکه در جهت ارائه خدمات ادغام یافته.

۱۴-هماهنگی و همکاری با سایر کارشناسان مسئول بهداشتی مراکزبهداشت در زمینه اجرا و ارائه طرحهای بهداشتی .

۱۵-برنامه ریزی در ارائه برنامه های آموزشی بهداشت عمومی و حرفه ای با هماهنگی و همکاری کارشناس مسئول آموزش سلامت.

۱۶-اجرای طرحهای تحقیقاتی و همکاری با مؤسسات و مجریان طرحهای تحقیقاتی در زمینه مسائل زیان آور محیط کار.

۱۷-نظارت بر صدور اخطاریه هاو رسیدگی به شکایات واصله از واحدهای تولیدی (صنعت،معدن،کشاورزی،خدمات)که توسط کارشناس یا کاردان بهداشت حرفه ای مورد بررسی قرار می گیرد.

۱۸-آشنایی کامل با مجموعه قوانین و مقررات کار و تأمین اجتماعی،تشکیلات وزارت بهداشت ،درمان و آموزش پزشکی در زمینه های مرتبط با فعالیتهای بهداشت حرفه ای.

۱۹-نظارت بر جمع آوری وارسال به موقع آمار فعالیتهای بهداشت حرفه ای به مراجع بالاتر مطابق با فرمهای مصوب وارسال پس خوراند به واحدهای تابعه

۲۰-مطالعه و بررسی آخرین دستاوردهای علمی در زمینه های مختلف بهداشت حرفه ای (عوامل زیان آور و روشهای اندازه گیری ،ارزشیابی و کنترل و...)

۲۱-ارائه روشهای فنی و اجرایی در جهت پایش و کنترل فعالیتها و عوامل زیان آور موجود در محیطهای کاری منطقه.

۲۲-انجام سایر امور مربوطه طبق دستور مقام مافوق.

سایر فعالیت ها:

۱-بررسی مشاغل سخت و زیان آور تحت پوشش

۲-پیگیری روند ارجاع به دادگاه کارگاههای منطقه تحت پوشش

۳-پیگیری تأمین اعتبار و هزینه نمودن اعتبارات تخصیصی واحد بهداشت حرفه ای در راستای وصول به اهداف بهداشت حرفه ای

۴-هماهنگی تأمین مدرس کلاسهای آموزشی پرسنل و کارشناسان کارخانجات و پیگیری جلب همکاری مدیران کارخانجات برای اجرای برنامه های مختلف بهداشتی در صنایع بزرگ

۵-ارسال و تنظیم کلیه مکاتبات در خصوص آمار فعالیتهای واحد

۷-شرکت در بازدیدهای مدیریتی معاون محترم بهداشتی مرکز از مراکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی

۸-شرکت در کلیه جلسات مسئولین واحدهای بهداشتی و همچنین جلسات مسئولین ستادی (در صورت لزوم)

۹-همکاری با سایر واحدهای بهداشتی در مناسبتهای مختلف بهداشتی از جمله واحد مبارزه با بیماریها ،واحد جمعیت و سلامت خانواده و همکاری با اجرای طرحهای مختلف از جمله اجرای طرح دیابت در کارخانجا ت و اجرای برنامه پیشگیری از ایدز در محیط کار ،برنامه ترویج تغذیه با شیر مادر،سلامت زنان و مردان و تنظیم خانواده جهت کارخانجات تابعه.

۱۰-بازرسی و نظارت تعدادی از صنایع بزرگ منطقه وبازرسی تعدادی از مراکز شهری در کنار سایر کارشناسان واحد

۱۱-مصاحبه با کارشناسان بهداشت حرفه­ای معرفی شده از صنایع به منظور تأیید صلاحیت علمی و اجرایی مسئولین بهداشت حرفه ای صنایع در کمیته های حفاظت فنی وبهداشت کار

شرح وظیفه کارشناس بهداشت حرفه ای

۱ -احترام و پاسخگویی شایسته به ارباب رجوع

۲-شناخت و آگاهی لازم از وضعیت بهداشت حرفه ای کارگاههاو کارخانجات ،معادن،مشاغل کشاورزی و خدمات در منطقه و جمع آوری اطلاعات و آمار مربوطه ،برنامه ریزی جهت بازدید از واحدهای مذکور در راستای تحقق اهداف بهداشت حرفه ای .

۳همکاری در تنظیم و پیگیری برنامه های اجرایی در زمینه مبارزه با بیماریهای ناشی از کار ،بیماریهای واگیر ،مسمومیتها و حوادث و سوانح ناشی از کار با همکاری پزشک طب کار.

۴-آگاهی از حدود ملی تماس شغلی عوامل بیماریزا به منظور ارزیابی عوامل زیان آور محیط کار که به نحوی از انحاء به سلامت جسمی –روانی و اجتماعی شاغلین لطمه وارد می سازد.

۵-نمونه برداری ، اندازه گیری ،تجزیه و تحلیل وارزیابی عوامل زیان آور و مسائل ارگونومیک ((تطبیق انسان با کار و بالعکس)) در محیط کار و ارائه طریق به منظور پیشگیری و کنترل عوامل زیان آور درمحیط کاربا توجه به استانداردهای موجود.

۶-بررسی و شناخت مشاغل سخت و زیان آور در حرف گوناگون و برنامه ریزی در زمینه بهبود شرایط کار و معرفی شاغلین به منظور انجام معاینات دوره ای.

۷-آشنایی با اصول مراقبتهای اولیه بهداشت(P.H.C)وفعالیت ونظارت در زمینه ادغام فعالیتهای بهداشت حرفه ای در سیستم شبکه های بهداشتی ودرمانی کشور.

۸نظارت و پیگیری در امر توسعه ،تأسیس ،تجهیز و راه اندازی خانه های بهداشت کار گری و مراکز بهداشت کار و نظارت بر حسن انجام کار بهداشتیاران کار و پرسنل مراکز مذکور با توجه به آیین نامه ها و دستورالعملهای موجود.

۹-آشنایی و آموزش و نظارت کامل در اجرای طرحهای بهداشت حرفه ای (ادغام،بقا،بهگر غربالگری سیلیکوزیس،بهداشت کشاورزی و...)

۱۰-تشکیل دوره های آموزشی وبازآموزی برای بهداشتیاران کار ،بهورزان، کاردانهای بهداشتی ومسئولین بهداشت حرفه ای کارخانجات عضوکمیته های حفاظت فنی و بهداشت کار با توجه به دستورالعملهاوآیین نامه های موجود

۱۱-آشنایی با سیستم شبکه و مراکز بهداشتی ودرمانی شهری و روستایی و خانه های بهداشت به منظور استفاده از توان پرسنل شاغل در سیستم شبکه در جهت ارائه خدمات ادغام یافته.

۱۲-همکاری با سایر کارشناسان بهداشتی مراکز بهداشت در زمینه اجرا و ارایه طرحهای بهداشتی و دستورالعملهای ستادی به منظور ارتقاءسطح ارائه خدمات بهداشتی در منطقه.

۱۳همکاری با کارشناسان بهداشت محیط در زمینه نظارت بر تأمین آب آشامیدنی سالم ،جمع آوری صحیح و بهداشتی زباله و فضولات و فاضلابها و سایر فاکتورهای بهداشت محیطی.

۱۴-هماهنگی و همکاری با کارشناسان آموزش سلامت به منظور ارائه برنامه های آموزشی بهداشت عمومی و حرفه ای

۱۵-اجرای طرحهای تحقیقاتی و همکاری با مؤسسات و مجریان طرحهای تحقیقاتی در زمینه عوامل زیان آور محیط کار.

۱۶-اعلام نواقص وصدور اخطاریه و رسیدگی به شکایات واصله در رابطه با کلیه واحدهای تولیدی (صنعت-معدن-کشاورزی- خدمات)با توجه به قوانین و مقررات موجود.

۱۷-آشنایی با مجموعه قوانین و مقررات کار و تأمین اجتماعی،تشکیلات وزارت بهداشت- درمان و آموزش پزشکی در زمینه های مرتبط با فعالیتهای بهداشت حرفه ای

۱۸-جمع آوری وارسال به موقع آمار فعالیتهای بهداشت حرفه ای مطابق با فرمهای مصوب.

۱۹-مطالعه و بررسی آخرین دستاوردهای علمی در زمینه های مختلف بهداشت حرفه ای (عوامل زیان آور و روشهای اندازه گیری ،ارزشیابی و کنترل)

۲۰-ارائه و اجرای روشهای اجرایی در جهت پایش و کنترل عوامل زیان آور موجود در محیطهای کار منطقه

۲۱-انجام سایر امور مربوطه طبق دستور مقام مافوق